Συμμετοχική Δημοκρατία: Με το βλέμμα στα χωριά μας και τον δημότη στο προσκήνιο.

Με τον όρο ''Συμμετοχική Δημοκρατία'', αναφερόμαστε σε ένα σύνολο μηχανισμών και διαδικασιών που επιτρέπουν την ενθάρρυνση της εμπλοκής των πολιτών στην πολιτική ζωή και την ενδυνάμωση του ρόλου τους στην λήψη των αποφάσεων.
Στο πλαίσιο της συμμετοχικής δημοκρατίας ο σχεδιασμός και πολύ περισσότερο η επίλυση των μικρών και μεγάλων προβλημάτων της καθημερινότητας στα χωριά μας, πρέπει να διαμορφώνονται με τους κατοίκους αυτών.
Στόχος είναι να συγκεντρωθούν οι απόψεις, οι προτάσεις και η κριτική άποψη των κατοίκων πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα αφού αυτοί έχουν πρώτα ενημερωθεί.
Είναι αλήθεια ότι αν υπάρχουν προβλήματα αυτά τα γνωρίζει πολύ καλύτερα εκείνος που τα ζει καθημερινά και ίσως και τις λύσεις , από έναν εμπειρογνώμονα που θα τις δώσει από το γραφείο, χωρίς εικόνα στο πεδίο και οι λύσεις αυτές θα πρέπει να συν διαμορφώνονται.
Για να συμβεί αυτό, ως νέα δημοτική αρχή, θα πρέπει να καθιερώσουμε τακτικές συζητήσεις στα χωριά για κάθε έργο και ανάπλαση που θα επιχειρείται και μέσα από τον διάλογο κατοίκων, κοινοτικής αρχής και δήμου να βρίσκεται η λύση που εξυπηρετεί, όλους .
Με αυτό τον τρόπο ο κάτοικος του χωριού συμμετέχει στα δρώμενα, ζητείται και ακούγεται η άποψη του, λαμβάνοντας μέρος στην επίλυση όσων των απασχολούν. Τον κάνουμε συμμέτοχο και πρωταγωνιστή των θεμάτων αυτών. Του δίνουμε ρόλο στις αποφάσεις.
Αναγνωρίζεται στους κατοίκους η εμπειρία και η γνώση τους για το χώρο, εμπειρία και γνώση που μπορούν να εμπλουτίσουν την οπτική των επαγγελματιών και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του σχεδίου – έργου. Εμπειρία – Τέχνη και Επιστήμη.
Ως δημοτική αρχή και ως δημοτικός σύμβουλος, αν εκλεγώ, αυτός ο τρόπος συνεργασίας, της συμμετοχικής δημοκρατίας, σε απλά και κρίσιμα έργα και αναπλάσεις θα είναι στις προσπάθειές μου.
Διότι ο πολίτης πρέπει να είναι στο προσκήνιο και να συμμετέχει στις αποφάσεις, που αφορούν το παρόν και το μέλλον του.